AKÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen etkinlikler kapsamında “Yakın ama Uzak” fotoğraf sergisi ile “Uluslararası Normlar ve Yerel Stratejiler Bağlamında Kadın Hakları” konferansı gerçekleştirildi.

Etkinliğe Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Betül Büyükkılıç, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fişne, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir ile Yönetim Kurulu üyeleri, KOSGEB Afyonkarahisar İl Müdürü Ayşe Yeşim Çepni, UGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Melike Akkent, KADEM İL Temsilcisi Huriye Akçay, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Konferansa gelen konuklara Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler tarafından gönderilen karanfiller hediye edildi. Konferans öncesinde konuklar Arş. Gör. Hakan Yılmaz’a ait “Yakın ama Uzak” kişisel fotoğraf sergisini ziyaret ettiler.

Konferansının açış konuşmasını yapan Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir, kadınların dünya genelinde çeşitli zorluklarla karşılaştığını ancak buna rağmen güçlü, kararlı ve cesur bir duruş sergileyerek mücadele ettiklerini ifade etti. Tüm toplumun refahı açısından kadın haklarının önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, “Kadınlar, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda eşit haklara sahip olduklarında toplum daha adil, dengeli ve kapsayıcı bir hale gelir” ifadelerini kullandı.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, hak kavramının doğal hukuk öğretisinin temelini oluşturduğunu ifade ederek, zaman içinde hakların bir takım gasplara uğrar hale geldiğini ve toplumda dezavantajlı grupların oluştuğunu belirtti. Bu dezavantajlı gruplar içinde kadınların, çocukların ve yaşlıların ön plana çıktığını ifade eden Karakaş “Dezavantajlı grupların hak mücadelelerini de değerli ve erdemli bir mücadele olarak görmek gerekiyor” dedi.

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Betül Büyükkılıç ise geri kalmış veya gelişmiş ülke farkı olmaksızın tüm toplumlarda kadınlara karşı ayrımcılık ve kadına yönelik şiddet olaylarına tanık olunduğunu kaydetti.  Türkiye’nin kadının güçlendirilmesi hususunda yapılan çalışmalar bakımından dünyada istisnai bir konumda bulunduğunu ifade eden Büyükkılıç şunları söyledi: “Başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere diğer tüm tarafların da katılımıyla kadınların aile ve toplumdaki rollerinin ekonomik, kamusal ve siyasal hayata katılmalarının önünde engel oluşturmayacak şekilde dönüştürülmesi için kalkınma planları ve hükümet programlarında yer alan tedbirler çerçevesinde projeler gerçekleştirilmekte, ulusal eylem planları hazırlanmakta ve kampanyalar düzenlenmekte. İlimiz özelinde de paydaş kurum ve kuruluşlarla çalıştay gerçekleştirilerek Afyonkarahisar Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı faaliyete geçirildi.”

Açış konuşmalarının ardından TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç “Uluslararası Normlar ve Yerel Stratejiler Bağlamında Kadın Hakları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Kılıç, “İnsan hakları ve kadının insan hakları tarihi açısından baktığımız zaman, 17. yüzyılla birlikte teorik temellerinin atıldığını ve buna ilişkin kuramsal çerçeve ve tespitlerin başta John Locke olmak üzere filozoflar tarafından yapıldığını görüyoruz. 17. yüzyılla birlikte, hangi cinsiyete veya etnik kökene sahip olursa olsun, herkesin doğuştan sahip olduğu, herhangi bir pazarlığa veya müzakereye gerek olmaksızın doğal hakları olduğu kabul edilmektedir” diye konuştu.

“Kimi zaman yaşamla ödenmiş bedeller, kimi zaman ağır trajediler üzerinden ödenmiş bedeller üzerinden kadın haklarının ortaya çıktığını görüyoruz” diyen Kılıç, hem uluslararası hem de yerel bazda kadın haklarıyla ilgili mücadeleye dair bilgiler paylaştı. Küresel Cinsiyet Farkı 2023 raporunun verilerini aktaran Kılıç, “146 ülkenin esas alındığı çalışmada cinsiyet farkının kapatılma oranının küresel ölçekte yüzde 68,4 olduğunu görüyoruz. Yine bu rapor çerçevesinde ortaya konulan endeks açısından baktığımız zaman ülke sıralamalarında cinsiyet temelli ayrımcılık ya da farklılık mesafesinin kapatılması oranının İzlanda gibi bazı ülkelerde yüzde 90 olduğunu görüyoruz. Yine rapora bakıldığında bazı alanlarda bu mesafenin kapatıldığı ve pozitif anlamda cinsiyet temelinde ayrımcılığın giderildiği ortaya çıkıyor. Birinci planda sağlık hakkı ve yaşama hakkı temelinde yüzde 96 oranında cinsiyet farkının kapatıldığını görüyoruz. Bunun anlamlı ve önemli bir kazanım olduğunu söyleyebiliriz. Fakat aynı durumun ekonomik katılım ve fırsat konusunda ortaya çıkmadığını, aradaki mesafenin yüzde 60 oranında kapatıldığını görüyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Muharrem Kılıç’ın konuşmasının ardından kendisine teşekkür plaketi ve belgesi takdim edildi. Protokol üyeleriyle birlikte hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

 

 

08 Mart 2024, Cuma 37 kez görüntülendi